O flacãrã pentru sufletul tãu
Deco Candles SRL - România
Tel./Fax: +40 265 306-550 / 306-551
Mobil: 0743 757-254
eMail: decocandles@3x.ro
Adresã: Ungheni nr.190, Mureș, România
Afiseazã în englezã
ACASÃALBUM... 1...2...3AROMÃ și CULOAREISTORIEINSTRUCȚIUNI
Cum sunt fãcute lumânãrile?

În timp ce procedeele de fabricare a lumânãrilor sunt foarte variate, majoritatea sunt create prin tehnici cât mai rapide de plasare a fitilului din bumbac în cearã, aceasta fiind modelatã, tãiatã, extrudatã, presatã, rãsucitã, trasã sau turnatã în dimensiunile și formele dorite.

Care este cel mai bun mod de pãstrare a lumânãrilor?

Lumânãrile trebuie pãstrate în locuri rãcoroase, întunecoase, uscate și, în cazul celor lungi și subțiri, în poziție culcatã pentru a preveni îndoirea. Dacã sunt pãstrate corespunzãtor, lumânãrile ne pot fi utile ani de zile, bucurându-ne și jucând un rol important în pãstrarea tradițiilor.

Sunt lumânãrile sigure în utilizare?

Lumânãrile sunt sigure atunci când sunt arse în mod corect și responsabil, în concordanțã cu indicațiile producãtorilor. Când aprinde o lumânare, consumatorul trebuie sã-și aminteascã cel puțin urmãtoarele sfaturi foarte simple:

Norme de securitate generale pentru orice lumânare
  • Niciodatã nu lãsați lumânarea sã ardã nesupravegheatã!
  • Țineți lumânãrile aprinse cât mai departe de copii și de animalele din casã.
  • Nu plasați lumânãrile lângã obiecte inflamabile cum ar fi perdelele, anumite tipuri de pereți, etc.
  • Țineți lumânarea pe un suport protejat, rezistent la cãldurã, cu suprafațã netedã.
  • Pãstrați lumânarea fãrã resturi de fitil, chibrite sau alte materiale strãine care pot genera probleme de ardere.
  • Evitați amplasarea lumânãrii aprinse în curenți de aer.
  • Evitați deplasarea cu lumânãri subțiri aprinse.
  • Pãstrați permanent fitilul de cel mult 5mm pentru a evita efectul de formare a cãrbunelui (mushrooming), generator al arderii cu fum negru care se va depune pe mobilã și pe pereți.
  • Lãsați lumânarea sã se rãceascã înainte de a tãia fitilul și de a o reaprinde.
Lumânãri turnate în containere/recipiente din sticlã
  • Pentru a evita spargerea containerului: Nu ardeți lumânarea în containere crãpate sau sparte și nu lãsați lumânarea sã ardã pânã la capãt. Stingeți-o când mai are cam 2-2,5cm. Nu permiteți flãcãrii sã atingã pereții containerului.
  • Containerele/Recipientele pot deveni foarte fierbinți, manupulați-le cu grijã!
  • Lãsați lumânarea sã se rãceascã înainte de a pune capacul containerului.
  • Containerele trebuie așezate pe suporturi izolatoare. Recipientele fierbinți pot distruge mobila.
  • Toate lumânãrile, în special cele parfumate, produc ceva fum și funingine, dar arderea corectã (pãstrarea lungimii fitilului, evitarea curenților de aer, etc.) poate conduce la eliminarea acestor inconveniente.
Sfaturi utile
  • Nu ardeți lumânarea decât câte 1 orã pentru fiecare 3cm ai diametrului sãu. Astfel se permite flãcãrii sã topeascã ceara pânã la marginea exterioarã. Arderea pentru un timp mai scurt va conduce la o topire în interior și la un timp de ardere mai scurt. De exemplu: o lumânare de 9cm diametru se va arde cam 3ore într-o reprizã.
  • Folosiți foarfeci speciale pentru tãierea fitilului (sau unghiere). În recipiente foarfeca normalã nu intrã.
  • Lumânãrile se vor decolora dacã sunt expuse pentru o perioadã mai lungã la lumina soarelui sau a spoturilor de interior (excepție fac cele cu protecție uv).
  • Înaintea unei petreceri aprindeți și apoi stingeți lumânãrile. Ele vor lumina și vor arde mai bine mai târziu.
  • Lumânãrile (în special cele lungi și subțiri) rãcite înainte de întrebuințare vor arde mult mai încet și mai bine. Înainte de rãcire, îmbrãcați lumânarea în folie de plastic sau staniol pentru a evita absorbția umezelii de cãtre fitil.
  • Pentru a stinge lumânarea folosiți un dispozitiv special sau țineți un deget în dreptul flãcãrii și suflați. Se ține degetul pentru a preveni împrãștierea cerii topite pe mobilã și pentru a conduce curentul de aer care va stinge flacãra.
Rezolvarea unor probleme
  • Dacã fitilul devine prea scurt pentru a lumina, tãiați și eliminați suficientã cearã pentru a elibera fitil proaspãt, ajustați lungimea acestuia la 5mm și ardeți lumânarea pentru a-i reda forma.
  • Ardere deviatã: Dacã fitilul s-a deplasat spre marginea lumânãrii, folosiți un cuțitaș sau o andrea pentru a-l împinge ușor spre centru. Dacã este curent, rotirea lumânãrii ar putea fi de folos.
  • Dacã pe pereții recipientului apare funingine, o puteți curãța cu un șervețel de hârtie și/sau cu un detergent de geamuri. Dupã spãlare, lãsați recipientul sã se usuce înainte de a-l reaprinde. Șervetele pentru bebeluși merg foarte bine!
  • Curãțați lumânãrile curse și zgâriate cu un nylon vechi sau folosind o cârpã moale cu puțin ulei de bucãtãrie.
  • Curãțați ceara din suporturi lãsând sã curgã peste ele apã foarte fierbinte.
  • Pentru a elimina ceara din obiectele textile eliminați excesul cu ajutorul unui cuțit și apoi lãsați sã curgã apã clocotitã peste material.
Instrucțiuni și sfaturi pentru folosirea lumânãrilor coloanã
  • Tãiați fitilul înaintea fiecãrei reprize de ardere dar și în timpul arderii pentru a-l menține la cel mult 5mm.
  • Fixați lumânãrile în suporturi stabile.
  • Aprinderea lumânãrilor în locuri expuse la curenți de aer cauzeazã arderea necorespunzãtoare și o puternicã reducere a vieții lumânãrii.
  • Flacãra trebuie sã ardã liniștit. Nu trebuie aprinse lumânãri în zone cu circulație intensã. Nu așezați lumânãrile aprinse lângã ferestre, uși deschise sau care se deschid des sau lângã ventilatoare.
  • Pãstrați permanent poziția fitilului în centru.
  • Ardeți lumânarea în sesiuni de minim 1 orã pentru fiecare 3cm diametru și puțin mai mult la prima ardere. Timpul maxim de ardere într-o reprizã este de 2 ore pentru fiecare 3cm diametru.
De ce picurã sau ard inegal lumânãrile?

'Ajutor! Din lumânãrile mele întotdeauna curge ceara....'

Ați avut vreodatã o lumânare care a ars prost generând adevãrate râuri de cearã fierbinte scurgându-se pe pereții exteriori?
Sunt mari șansele ca rãspunsul sã fie afirmativ.

Plecând de la ideea cã veți ține lumânãrile în afara zonelor cu curenți de aer și cã veți urma tehnicile de ardere prezentate, putem spune cã ceara nu va mai curge NICIODATÃ pe pereții lumânãrii. Lumânãrile fabricate corect nu trebuie sã se topeascã în moduri nedorite și nici sã prezinte tendințe de formare a cãrbunelui.

'Unele lumânãri ard bine la prima vedere dar formeazã o margine sau genereazã apariția cãrbunelui. Ceva sugestii?'

Regula de bazã la arderea lumânãrilor este cã trebuie ținute aprinse cel puțin 1 orã pentru fiecare 3cm diametru astfel încât cãldura flãcãrii sã ajungã sã topeascã ceara pe întregul diametru. Respectarea acestei reguli cel puțin la prima aprindere este esențialã. Pe de altã parte, arderea pe o duratã prea îndelungatã poate cauza curgerea cerii topite pe pereții laterali ai lumânãrii.

'OK, le-am lãsat sã ardã durata corectã dar unele lumânãri încã mai picurã!'

Dacã ați respectat regulile de ardere descrise și totuși lumânarea picurã, arde neregulat sau formeazã cãrbune, înseamnã cã nu a fost fabricatã corect. Sunt o serie de motive care pot cauza acest lucru: calitatea cerii, lipsa aditivilor, etc. Cunoașterea corectã a formulei aditivilor este esențialã pentru producãtor. Un alt motiv, care apare destul de des, este folosirea unui fitil necorespunzãtor modelului respectiv de lumânare. Pe lângã toate acestea, calitatea coloranților și a aromatizanților influențeazã calitatea arderii.

'Producerea unor lumânãri de calitate ridicã foarte mult costurile?'

Nu chiar! Excepție fãcând ceara pentru care oferta în România este foarte limitatã, secretul se aflã în rețeta folositã și în capacitatea de a înțelege ce înseamnã o lumânare care arde corect.

'Cum puteți vinde lumânãri de calitate la prețuri atât de mici?'

Greu, dar încercãm sã ne descurcãm cãutând în permanențã surse cât mai bune de materii prime și organizându-ne activitatea astfel încât sã avem cheltuieli indirecte cât mai reduse.


Sperãm sã vã bucurați de lumina lumânãrilor mãcar tot atât cât ne bucurãm noi când le creem!


Începutul paginii


Director web, revista presei, anunturi gratuite, articole, forum PRIMA PAGINA DE START DIN ROMANIA pentru PUBLICITATE EXPLOZIVA!!! Ingrijirea plantelor cu Yugavit