O flacãrã pentru sufletul tãu
Deco Candles SRL - România
Tel./Fax: +40 265 306-550 / 306-551
Mobil: 0743 757-254
eMail: decocandles@3x.ro
Adresã: Ungheni nr.190, Mureș, România
Afiseazã în englezã
ACASÃALBUM... 1...2...3AROMÃ și CULOAREISTORIEINSTRUCȚIUNI
O scurtã istorie a lumânãrilor

Lumina lumânãrilor a însoțit progresul omenirii de-a lungul secolelor și totuși cunoaștem foarte puțin despre originea lor. Din referințe biblice reiese cã lumânãrile au fost folosite încã ãnainte de secolul 10 Î.H. Ca probã materialã, s-a gãsit un fragment de lumânare datând din secolul 1 D.H., la Avignon, în Franța. Although it is often written that the first candles were developed as early as 3000 BC in Crete and by the Ancient Egyptians who used rushlights, or torches, Din surse scrise, se pare cã primele lumânãri au fost create în Creta și de vechii egipteni aceștia folosind lumânãri cu muc de trestie sau torțe, confecționate din miez de trestie îmbibat în seu topit. Lumânãrile lor nu aveau fitil ca cele de astãzi.

Romanii sunt cei care au creat prima datã lumânãrile cu fitil, folosind cãlãtorilor pe timp de noapte, iluminãrii locuințelor și locurilor de muncã. La fel ca și egiptenii, romanii foloseau ca principal ingredient seul de origine animalã.

Lumânãrile din seu au supraviețuit pânã cãtre Evul Mediu când s-a început folosirea cerii produse de albine pentru construirea fagurilor. Ceara de albine a marcat o nouã etapã a calitãții, flacãra lumânãrilor arzând fãrã fumul negru și mirosul neplãcut specifice lumânãrilor din seu. De asemenea, acestea puteau fi turnate mult mai pur și mai curat. Sigur, prețul era ceva mai mare astfel încât numai clasa bogatã și le putea permite.

Femeile coloniale au oferit Americii prima contribuție la producerea lumânãrilor, când au descoperit cã prin fierberea boabelor gri-verzui din tufele de dafin se poate produce o cearã plãcut mirositoare care arde curat. Extragerea cerii din dafin fiind o activitate foarte greoaie, popularitatea acestor lumânãri a scãzut rapid.

La sfârșitul secolului 18, creșterea industriei bazate pe vânarea balenelor aduce, dupã Evul Mediu, prima schimbare importantã în tehnologia fabricãrii lumânãrilor, când spermanțetul - o cearã obținutã prin cristalizarea uleiului extras din cavitãțile capului de cașalot - devine accesibil în cantitãți mari. La fel ca și ceara de albine, spermanțetul arde plãcut, fãrã a genera mirosuri nedorite. Pe de altã parte, ceara de spermanțet este mai tare decât seul sau ceara de albine ceea ce fãcea posibilã utilizarea bunã și în cãldura verii. Istoricii noteazã faptul cã prima 'lumânare standard' a fost realizatã din cearã de spermanțet.

Era în timpul secolului 19 când toți producãtorii de lumânãri au fost afectați de o nouã descoperire. În 1834, inventatorul Joseph Morgan a creat o mașinã care permitea fabricarea continuã a lumânãrilor prin turnare, folosind cilindri prevãzuți cu piston mobil pentru scoaterea lumânãrilor dupã întãrire.

Continuând șirul descoperirilor din domeniul lumânãrilor, în 1850 apare ceara parafinicã, creatã din ulei mineral obținut din șisturi bituminoase. Procesatã prin distilarea reziduurilor de la rafinarea petrolului brut, ceara alb-albãstruie arde curat, fãrã mirosuri neplãcute. Semnificativ este mai ales costul, ceara din parafinã putând fi produsã mai ieftin decât toate variantele anterioare. Cam în aceeași perioadã, chimistul Michel Eugene Chevereul a mai fãcut o descoperire importantã. El a realizat cã seul este de fapt un amestec de doi acizi grași, acidul stearic și acidul oleic, combinați cu glicerina. Prin eliminarea glicerinei, Chevereul a descoperit o nouã substanțã denumitã stearinã O problemã a parafinei a fost, totuși, punctul topire coborât, dar descoperirea stearinei a rezolvat și acest impediment. Durã și durabilã, stearina a început sã fie produsã pe scarã largã la sfârșitul secolului 19. Dupã aceastã perioadã, majoritatea lumânãrilor au fost fabricate pe baza unui amestec de parafina și stearinã.

Odatã cu introducerea becului electric în 1879, fabricarea lumânãrilor a cunoscut un puternic declin pânã în secolul urmãtor când popularitatea lor începe sã renascã. Odatã cu creșterea industriei prelucrãtoare a petrolului, a crescut și producția elementelor de bazã pentru fabricarea lumânãrilor, parafina și stearina. Fãrã a mai avea rolul de sursã de iluminat, popularitatea lumânãrilor se aflã într-o continuã creștere. Astãzi, lumânarea simbolizeazã atmosfera de sãrbãtoare, dragoste, definește ceremonii și creeazã decoruri, continuând sã ne bucure cu micuța sa flacãrã.


Începutul paginii


Director web, revista presei, anunturi gratuite, articole, forum PRIMA PAGINA DE START DIN ROMANIA pentru PUBLICITATE EXPLOZIVA!!! Ingrijirea plantelor cu Yugavit